Om Qlaira

 

P-piller har använts i mer än 50 år och är en av de preventivt säkraste metoderna för att skydda sig mot oönskade graviditeter. I Sverige rekommenderar Läkemedelsverket kombinerade p-piller (monofasiskt med levonorgestrel) som förstahandsval första gången man får ett preventivmedel förskrivet av barnmorska eller läkare.

De hormoner som ingår i alla kombinerade p-piller är östrogen och gestagen (syntetiskt gulkroppshormon) i olika doser och kombinationer. Dessa hormoner förhindrar tillsammans effektivt en eventuell graviditet genom att: hämma ägglossningen, förhindra spermiernas väg in genom livmoderhalsen, samt att tunna ut livmoderslemhinnan så att eventuella befruktade ägg inte kan få fäste där.

 

Qlaira ger naturligt östrogen

Qlaira innehåller östradiolvalerat och gestagenet dienogest. Östradiolvalerat bryts ner i tunntarmen och omvandlas där till det naturliga östrogenet, östradiol, som är samma hormon som produceras i kvinnans äggstockar.

 

Hur fungerar Qlaira?

Qlaira skyddar mot graviditet på tre olika sätt:

  1. Ägglossning uteblir.
  2. Slemhinnan i livmodern förblir tunn så att ett eventuellt befruktat ägg inte kan fastna.
  3. Det slem/sekret som finns i livmoderhalsen blir tjockt och ogenomträngligt för spermier

 

 

Du ska ta den första tabletten på mensens första dag. Qlaira skyddar då mot graviditet redan från den första dagen. Du är skyddad även under de dagar då du äter de hormonfria tabletterna.Sidan uppdaterad: 2019-11-14

PP-QLA-SE-0003-1


Qlaira_6_Riklig-blödning1.jpg