Användning


Dosering och användning

Ta en tablett varje dag, gärna med lite vatten om det behövs. Du kan ta dem med eller utan mat, men det bör ske ungefär vid samma tidpunkt varje dag. För att det ska bli lättare att hålla ordning på tabletterna följer det med varje tablettkarta 7 minnesremsor med veckans 7 dagar. Välj den minnesremsa som börjar med den veckodag då du börjar ta tabletterna (börjar du på en onsdag så använder du minnesremsan ”ons”) och fäst den högst upp på tablettkartan där det står ”fäst minnesremsan här”.


Följ sedan pilens riktning tills alla 28 tabletterna har tagit slut. Därefter påbörjar du nästa karta på samma veckodag som den förra påbörjades, utan uppehåll. En liten blödning kommer i regel under de två sista tablett-dagarna eller i början på nästkommande karta.


Om du glömmer att ta din tablett

En förutsättning för att Qlaira ska vara en säker preventivmetod är att du tar dina tabletter regelbundet, exempelvis varje morgon eller kväll. Om du trots allt har glömt en eller flera tabletter ska du ta en tablett så snabbt du kommer på det, och därefter ta dem på samma tid som vanligt igen. Ta inte fler än två aktiva tabletter på en och samma dag.

Om det har gått mindre än 12 timmar sedan tabletten skulle ha tagits är graviditetskyddet inte nedsatt, men om det har gått längre tid, eller om du har missat flera tabletter är det en bra regel att skydda sig extra med kondom under nio dagar efter glömd tablett.


Förskjutning av menstruationen

Du kan förskjuta din blödning genom att hoppa över de fyra sista tabletterna i kartan (två mörkröda och två vita) och sedan hoppa över de sju första tabletterna (två gula och fem ljusröda) i nästkommande karta och börja på kartans ljusgula dag-åtta-tablett. Fortsätt sedan att ta tabletter varje dag som vanligt tills kartan är slut. Efter det får du troligtvis en blödning inom de närmaste dagarna.Kan alla kvinnor använda Qlaira?

Kombinerade p-piller lämpar sig inte för alla kvinnor. Diskutera alltid alternativa preventivmetoder med din läkare/barnmorska om:

  • Du, eller någon nära släkting (förälder eller syskon) har haft en blodpropp
  • Du har en lever- eller njursjukdom
  • Du har en allvarlig blodtrycksförhöjning
  • Du har diabetes med komplikationer
  • Du har en underlivsblödning som inte är utredd
  • Du har migrän med synbortfall
  • Du röker och är över 35 år


Sidan uppdaterad: 2019-09-30

PP-QLA-SE-0003-1


Verhütungsübersicht